С повече от месец забавяне, правителството на Испания одобри временни субсидии

...
С повече от месец забавяне, правителството на Испания одобри временни субсидии
Коментари Харесай

Испания ще дава субсидии на домашни помощници и временно наети служители

С повече от месец закъснение, държавното управление на Испания одобри краткотрайни дотации за уязвими групи като домашни служащи или краткотрайни служащи. От на следващия ден, 5 май, те ще могат да аплайват за изключителни помощи за безработица. Помощта беше утвърдена в края на март за да се подкрепят тези групи, наранени от коронавирусната пандемия по време на изключителното състояние. Официалният държавен вестник (BOE) на страната разгласява през днешния ден две резолюции, които дефинират детайлностите за тези изключителни дотации. Те, обаче, би трябвало да бъдат обработвани и от Държавната социална работа по заетостта (SEPE). 

Домашните помощници могат да изискат тази помощ от страната, в случай че са били уволнени или са понижили работното си време от влизането в действие на изключителното състояние. Субсидията е съвместима с други действия, стига минималната междупрофесионална заплата (SMI) от 950 евро на месец да не бъде надвишена. Тя ще бъде изплащана на 10-то число всеки месец за цялото времетраене на мярката.

От Сдружението за услуги Активен домакински от Мадрид (Sedoac) разясниха, че помощта е " незадоволителна ", тъй като ще остави " най-уязвимите " чиновници - тези, които работят " на черно ". И пресмятат, че това са съвсем 300 000 души.

По отношение на компенсацията за безработица за краткотрайни служащи, чийто контракт е завършил по време на изключителното положение без да е генерирал правото на обезщетение, държавното управление показва, че служащият би трябвало да е полагал труд по този контракт минимум от два месеца и да му е внасяна осигурителна вноска за безработица. В този случай помощта се начислява за месец и за сума, равна на 80% от настоящия месечен индикатор по стопански специалности или около 440 евро на месец. Изплащането на финансова помощ също ще се прави от SEPE от месеца, идващ този на заявката. 

Източник: abc.es
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР